بهترین متخصص مغز و اعصاب

زندگی مدرن امروزه مخصوصا در شهر های بزرگ همراه با استرس و اضطراب می باشد که نه تنها به جسم فرد آسیب می رساند بلکه باعث بیماری های روحی و روانی می شود . برخی بیماری ها در این میان به علت ناشناخته بوجود می آیند و فرد بعد از مداوای فراوان و هزینه زیاد متوجه می شود که تشخیص بیماری اشتباه بوده و درمان ها  بی فایده است . برخی اختلالات ناشی از مشکلات موجود در مغز می باشد و برخی ریشه عصبی دارد که تنها با مراجعه به پزشک متخصص مغز و اعصاب قابل شناسایی می باشند . انتخاب بهترین متخصص مغز و اعصاب در تشخیص و درمان بیمارها موثر می باشد.

بهترین متخصص مغز و اعصاب

بهترین متخصص مغز و اعصاب

متخصص مغز و اعصاب

یک متخصص مغز و اعصاب به پزشکی گفته می شود که در زمینه درمان بیماری های سیستم عصبی تخصص دارد. سیستم عصبی از دو بخش تشکیل شده است؛ سیستم عصبی مرکزی و خارجی. سیستم عصبی شامل مغز و ستون فقرات است. بیماری ها، اختلالات و آسیب هایی که سیستم عصبی را درگیر می کند در اغلب موارد نیاز به درمان و بررسی توسط یک متخصص مغز و اعصاب دارد. نورولوژیست ها یا همان متخصصان مغز و اعصاب می بایست:

  • از دانشکده پزشکی فارق التحصیل شده باشند.
  • دوره انترن را تمام کرده باشند.
  • سه سال در زمینه رزیدنسی نورولوژی یا عصب شناسی تمرین دیده باشند.

یک نورولوژیست چه کارهایی انجام می دهد؟

متخصص مغز و اعصاب به بهترین شکل ممکن به کنترل و درمان بیماری های عصبی یا مشکلات مربوط به سیستم عصبی می پردازد. علائمی که معمولاً نیاز به یک نورولوژیست دارد به شرح زیر است:

  • مشکلات تعادلی و هماهنگی
  • ضعف ماهیچه ها
  • تغییر در حس های مختلف
  • گیجی
  • سرگیجه

در ادامه صحبت های دکتر یاراحمدی متخصص مغز و اعصاب را درباره سرگیجه می شنوید:

افرادی که مشکلاتی در حواس شش گانه مانند حس لامسه، بینایی یا بویایی دارند احتمالاً نیاز به مراجعه به بهترین متخصص مغز و اعصاب دارند. مشکلاتی که در حواس گوناگون ایجاد می گردند گاهی اوقات به دلیل بیماری های سیستم عصبی رخ می دهند.

نورولوژیست ها در موارد زیر بیماران را معاینه می کنند:

  • بیماری های تشنجی مانند صرع
  • سکته
  • بیماری ام اس
  • بیماری های عصبی – عضلانی مانند میاستنی گراویس یا ضعف شدید عضلانی
  • عفونت سیستم عصبی مانند مننژیت، آبسه مغز و انسفالیس
  • بیماری های نوروژنیک مانند بیماری لو گریگ و بیماری آلزایمر
  • بیماری های ستون فقرات مانند بیماری های خود ایمنی و التهابی
  • سر درد ها مانند سردردهای خوشه ای و میگرن

برخی از زیرمجموعه های متخصص مغز و اعصاب

سیستم عصبی سیستمی بسیار پیچیده است که متخصص مغز و اعصاب در زمینه ای خاص تخصص می گیرد. این متخصصان در زمینه خاص دوره رزیدنسی و فلوشیپ را می گذرانند. در ادامه به برخی از تخصص هایی که دوره های فلوشیپ برگزار می شود اشاره می کنیم:

  • پزشکی سر درد
  • پزشکی عصبی-عضلانی
  • نوروکریتیکال
  • نورو – انکولوژی
  • نورولوژی سالمندان
  • بیماری های خود ایمنی
  • وسکولار یا بیماری های مرتبط به سکته
  • نورولوژی کودکان
  • نورورادیولوژی
  • صرع

در جلسه معاینه در ابتدا معاینه فیزیکی و آزمایشات لازم انجام می گیرد. آزمایش عصب شناسی قدرت ماهیچه ها، رفلاکس و هماهنگی آن ها را بررسی می کند. از آنجائیکه بیماری ها در برخی علائم می توانند مشترک باشند نیاز است که آزمایشات زیادی برای تشخیص بیماری انجام گیرد. روش های بسیاری برای تشخیص بیماری و یا درمان وجود دارد که با توجه به علائم بیماری از این روش ها استفاده می کنند.

متخصص مغز و اعصاب چه بیماری هایی درمان می کند ؟

بیماری هایی که توسط متخصص مغز و اعصاب تشخیص و درمان می شود به شرح ذیل می باشد:

اختلالات مغزی

این اختلالات خود به گروههایی به شرح ذیل تقسیم می شود:

اختلال خواب

خواب دو فاز یا مرحله دارد: مرحله حرکات سریع چشم (Rapid Eye Movement) و مرحله بدون حرکات سریع چشم (Non REM). خواب در مرحله REM یا خواب همراه با رؤیا (Dream Sleep)، آن مرحله از خواب است که در آن مغز فعال است؛ NREM مرحله آرام یا پر آسایش خواب است. مراحل خواب از NREM به REM به‌طور پیوسته تکرار می‌شوند. هر چرخه خواب حدود ۹۰ دقیقه به طول می‌انجامد و ۴ تا ۶ بار در طول یک خواب ۷ یا ۸ ساعته تکرار می‌شود.

حدود 30 درصد از جمعیت عمومی امریکا دچار مشکلات خواب هستند. و این نشان دهنده اینست که میزان شیوع این اختلال زیاد می باشد . از آنجائیکه به این مسائل در کشور ما پرداخته نمی شود و آگاهی عمومی افراد در این زمینه محدود می باشد بسیاری از علل مرگ و میرها به علت اختلال خواب می باشد . همچنین علل بسیاری از سوانح رانندگی این اختلال می باشد.

اختلال خواب

اختلال خواب

اختلالات رایج خواب با الگوی خواب غیرطبیعی را بدون توجه به عامل ایجاد کننده می‌توان به این شکل تقسیم‌بندی کرد:

۱-عدم توانایی در خوابیدن (بی‌خوابی Insomnia)

فرد در شروع خواب و به خواب رفتن دچار مشکل می شوداز زمان به رختخواب رفتن تا به خواب رفتن فرد، زمانی بیش از نیم ساعت به طول می انجامد .بی خوابی در حفظ خواب در صورتی است که فرد کمتر از 20 دقیقه به خواب می رود ولی بین شب تا صبح چندین بار بیدار می شود و نمی تواند خواب خود را حفظ کند.

۲-اختلال در چرخۀ خواب و بیداری.

برخی از افراد ممکن است خواب کافی را داشته باشند (به طور عادی برای سن 25 ساله 7 تا 8 ساعت خواب در طول شبانه روز کافی می باشد ) اما در زمان نامناسب به خواب نمی روند . این افراد در هنگام شب بیدار می مانند و به فعالیتهایی مانند تماشای تلویزیون یا حضور در شبکه های اجتماعی می پردازند. و از صبح تا ظهر به خواب می روند که این نیز نوعی اختلال خواب می باشد. اختلال خواب ممکن است علت بسیاری از مشکلات مانندکاهش قد یا چاقی باشد . همچنین افرادی که خیلی زود خوابیده و خیلی زود بیدار می شوند ( بیشتر در سالمندان شایع می باشد و معمولا 8 شب به خواب رفته و ساعت2 بامداد از خواب بیدار می شوند. ) نیز دچار اختلال خواب می باشند.

۳-اختلالات مربوط به مراحل خواب یا بیداری نسبی (پاراسومینا Parasomnia)

۴-خواب آلودگی مفرط

افرادی که پرخوابی دارند ساعتها می خوابند با وجود اینکه خواب کافی دارند ولی در طول روز چرت می زنند که باید اختلال بررسی شود. اختلالی به نام نارکولپسی که در کودکان و بخصوص نوجوانان بروز می کند در حالیکه تا سالهای بعد ممکن است تشخیص داده نشود. اینها کسانی هستند که در طول روز حمله های خواب دارند . مثلا فرد در حالت ایستاده زمین خورده و به خواب می رود یا درحالتی که نشسته است ناگهان سرش روی میز افتاده و به خواب می رود و بعد از 20 دقیقه بیدار می شود. این اختلال سندرم کاتاپلکسی نام دارد . افراد ممکن است بختک یا فلج خواب داشته باشند که زمانی که از خواب بیدار می شوند قادر به حرکت دادن بدنشان نیستند و احساس ناراحتی و اضطراب دارند. گاهی افراد توهم های حین به خواب رفتن، دارند .مانند اینکه فرد در حالت بین خواب و بیداری احساس می کند کسی در اتاق حضور دارد و هنگامی که بیدار می شود کسی نیست.
که این یکی از علائم نارکولپسی می باشد . همچنین از دیگرعلائم این سندرم که در صد در صد بیماران مشاهده می شود ، پرخوابی روزانه می باشد .

۵- اختلالات تنفسی

در خواب که شایعترین ان وقفه تنفسی درخواب  است

شایع ترین گروه اختلال خواب وقفه های تنفسی حین خواب می باشد . افرادی که خر خر می کنند ، افرادی که در طول شب بارها بیدار می شوند حتما باید به پزشک فوق تخصص خواب مراجعه کنند تا برای تشخیص و درمان تست خواب گرفته شود.

۶-اختلالات حرکتی حین خواب نظیر سندرم پای بیقرار(RLS)

این اختلال یا حرکات پریودیک اندام ها حین خواب می باشد مترادف این اختلال در بیداری اختلال سندرم پای بیقرار نام دارد. علامت این اختلال در اینگونه افراد این می باشد که فرد در زمان بعداز ظهر یا شب احساس های عجیبی دارد مانند اینکه فرد احساس می کند جانوری روی پاهای او حرکت می کند یا احساس داغ شدن یا سرد شدن ، مور مور شدن ، احساس نیاز به فشار دادن به پا ، احساس درد یا تمایل به ایستادن فردی روی پا دارد . اینگونه احساس ناراحتی ممکن است در دستها نیز ایجاد شود.این اختلال با استراحت و بی حرکت ماندن پا بیشتر می شود و با حرکت دادن و فعالیت کردن این احساس کاهش می یابد. در 80 درصد از افرادی که سندرم پای بی قرار را در بیداری دارند در خواب نیز دست یا پای خود را حرکت می دهند که این نوعی اختلال می باشد .
بعلاوه گاهی پرش هایی در ابتدای خواب برای افرادی که دچار استرس در طول روز هستندایجاد می شود. فرد در این مواقع از خواب می پرد و دیگر نمی تواند به خواب رود که ممکن است تکرار شود. در برخی کودکان نیز این اختلال به صورت دیگر وجود دارد . کودک قبل از به خواب رفتن سر خود را به دیواره تخت می کوبد یا بدن خود را تکان می دهد. و خیلی وقتها این اختلال با تشنج کودکان اشتباه گرفته می شود.

بسیاری از والدین در مراجعه به پزشک درباره اینکه فرزند آنها شبها موقع خواب حرکات غیرطبیعی دارد، صحبت می کنند.
بعضی از پزشکان انواعی از تشنج ها را به این کودکان نسبت می دهند . در حالیکه صرفا اختلال حرکتی خواب می باشد و درمان آن با درمان تشنج ها متفاوت می باشد و گاهی درمان این گونه اختلالات ساده می باشد .

توصیه هایی برای داشتن خواب راحت

  1. رعایت اصول بهداشت خواب در تمامی افرادی که اختلال خواب را دارند. یکی از این اصول شرایط مناسب اتاق خواب می باشد . خنک بودن دمای اتاق خواب حتی در زمستان از جمله مواردی می باشد که باید به آن توجه داشت که بهترین دما ، 60 تا 80 درجه فارنهایت (پایین تر از 20 درجه) می باشد . اتاق خواب باید تاریک باشد مثلا مواردی که باعث روشن شدن اتاق می شود از جمله تابیدن نور چراغ بیرون به اتاق می باشد که باعث ترغیب شخص به بیداری شده و مانع از خواب راحت می شود.
    2. کمبود میکروالمنت هایی در خون مانند مس ، کلسیم ، آهن و روی می توانند عامل بی خوابی شوند . افرادی که مشکل خواب دارند بهتر است از ساپلمنت غذایی مانند مولتی ویتامین استفاده کنند.

تومور مغزی

تومورمغزی رشد غیر طبیعی توده ای در مغز می باشد.این تومور دارای انواع مختلفی می باشد که برخی تومورهای مغزی خوش خیم می باشند و برخی تومورهای مغزی، سرطانی و بدخیم هستند. پیدایش و رشد تومور مغزی می تواند از ابتدا در مغز (تومورهای اولیه مغز) شروع شود یا برخی تومورهای قسمت های دیگر بدن به مغز (تومورهای ثانویه یا متاستاتیک مغز) گسترش یابند.سرعت رشد تومور مغزی می تواند تا حد زیادی متفاوت باشد. سرعت رشد و همچنین محل تومور مغزی تعیین کننده آن است که چگونه عملکرد سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار دهد.
گزینه های درمان تومور مغزی بستگی به نوع تومور مغزی، اندازه آن و محل رشد آن دارد.

علائم تومور مغزی

علائم و نشانه های تومور مغزی بسیار متفاوت است و به اندازه تومور مغز، محل و سرعت رشد بستگی دارد.علائم عمومی ناشی از تومورهای مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• سردرد با شروع جدید
• سردرد که به تدریج بیشتر و شدیدتر می شود.
• حالت تهوع یا استفراغ با دلایل ناشناخته
• اختلالات بینایی، مانند بینایی مبهم، دید دوگانه یا از دست دادن دید محیطی
• از دست دادن تدریجی احساس یا حرکت در یک دست یا پا
• مشکل در حفظ تعادل بدن
• مشکلات گفتاری
• سردرگمی در امور روزمره
• تغییر شخصیت یا رفتار
• تشنج، به ویژه در افرادی که سابقه تشنج ندارند
• مشکلات شنوایی

در صورتی که علائم و نشانه های مذکور را مشاهده کردید ، به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

علل تومور مغزی

تومورهای مغزی که در مغز شروع می شوند:
1. تومورهای مغزی اولیه در خود مغز یا در بافت های نزدیک به آن، از قبیل غشاهای پوشش دهنده مغز (مننژ)، اعصاب جمجمه، غده هیپوفیز یا غده پینه آل ایجاد می شوند.

  1. تومورهای مغزی اولیه زمانی شروع می شوند که سلول های طبیعی به اشتباهات (جهش های) در DNA خود دست یابند. این جهش ها به سلول ها اجازه رشد و تقسیم شدن را می دهد و در صورت رشد سلول های سالم زندگی می کنند. درنتیجه توده ای از سلول های غیر طبیعی که تومور را تشکیل می دهد در مغز رشد می کند.
  2. تومورهای مغزی اولیه بسیار کمتر از تومورهای ثانویه مغزی هستند که در جاهای دیگر آغاز می شود و به مغز می رسد( تومور مغزی سرطانی).

انواع تومور اولیه مغزی

انواع مختلفی از تومورهای اولیه مغز وجود داردکه عبارتند از:
• گلیوم ها :این تومورها در مغز یا نخاع شروع می شود و شامل آستروسیتوم ها، اپاندیوموما، گلیوبلاستوما، اولیگوآستروسیتوم ها و اولیگودندروگلیومها می شود.
• Meningioma
مننژیوم یک تومور است که از غشاهای مغز و نخاع (مننژ) فرد نشات میگیرد. اکثر مننژیوم ها در مراحل اولیه که اندازه تومور کوچک است و اثر فشاری روی بافتهای اطراف ندارند، غیرقابل تشخیص هستند.
• نوروم های صوتی (schwannomas):
این تومورهای خوش خیم، روی عصبی که کنترل توازن و شنوایی را از گوش داخلی کنترل می کند، توسعه می یابد.
• آدنوم های هیپوفیز
اینها اغلب تومورهای خوش خیم هستند که در غده هیپوفیز در مغز ایجاد می شوند. این تومورها می توانند هورمون های هیپوفیز را مثل هورمون پرولاکتین، با مقدار زیاد ترشح کنند و به این ترتیب با اثرات وسیع در سراسر بدن، زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهند.
• Medulloblastoma
این نوع گلیوم، شایع ترین تومورهای سرطانی در کودکان است.
• Medulloblastoma
رشد اولیه این تومور بیشتر در قسمت پشتی مغز شروع شده و از طریق مایع نخاعی گسترش می یابد. شیوع این تومورها در بزرگسالان کمتر است.
• PNET
تومورهای اولیه نوروکتودرمال (PNETs) تومورهای سرطانی هستند که در سلول های جنینی مغز شروع به رشد می کنند. آنها می توانند در هر نقطه از مغز رشد کنند.
• تومورهای سلول های بنیادی تومورهای سلول های بافتی ممکن است در دوران کودکی در بیضه ها یا تخمدان ها ایجاد شود. اما گاهی اوقات تومورهای سلول های بنیادی به قسمت های دیگر بدن مانند مغز منتشر می شود.
• Craniopharyngiomas
رشد این تومور در اطراف غده هیپوفیز شروع می شود. همانطور که به آرامی رشد می کند، می تواند بر غده هیپوفیز و دیگر ساختارهای مغز تاثیر بگذارد.

سکته مغزی

سکته مغزی عبارتست از یک اختلال عصبی ناگهانی که در آن رگ خونی مغز توسط یک لخته یا تکه ای از لخته که کنده شده و عروق ریزتر مغز را مسدود میکند(آمبولی) انسداد پیدا کرده یا رگ پاره شده یا آُسیب می بیند، که این امر باعث قطع خونرسانی در مغز (عدم جریان خون در قسمت گرفتگی یا پارگی رگ) می شود. در نتیجه شخص دچار بیهوشی یا فلج یا ناتوانایی هایی در فعالیت های روزمره خود می شود. سکته مغزی از مهمترین دلایل مرگ به شمار می رود یعنی به گفته دیگر سکته مغزی زندگی انسان را تهدید می کند. سکته مغزی از جمله بیماری های اورژانسی به شمار می رود که شخص مبتلا به آن باید در اسرع وقت تحت درمان قرار گیرد.

خوابگردی

خوابگردی(somnambulism) که تا 4 درصد بزرگسالان دچار آن هستند، می‌تواند باعث گیجی و تیرگی ذهن، حملات بی‌خوابی و حتی صدمات جسمی هنگام گردش شبانه این افراد ‌شود.خوابگردی در میان کودکان رایج است، اما معمولا با افزایش سن خود به خود برطرف می‌شود.یک تحقیق جدید بر روی گروهی از خوابگردان در مرکز پژوهش خواب در بیمارستان “ساکرکور” در دانشگاه “مونترآل” در کانادا نشان داد که محرومیت از خواب،خوابگردی را در افراد مستعد این عارضه تشدید می‌‌کند.40 نفر مشکوک به خوابگردی که در این تحقیق شرکت کرده بودند، در ابتدا از لحاظ الگوهای پایه‌ای خواب در یک بررسی شبانه مورد ارزیابی قرار ‌گرفتند. در ملاقات بعدی بیماران برای تمام عصر و شب بیدار نگه داشته ‌شدند و تحت نظارت مداوم قرار ‌گرفتند.پس از اینکه این افراد برای 25 ساعت بیدار نگه داشته ‌شدند، صبح روز بعد به آنها اجازه دادند بخوابند.از این افراد در در طول زمانی که خوابیده بودند، فیلم برداری ویدئویی انجام می‌شد و گروه محققان رفتار آنها را در حین خواب، مانند بازی با روانداز یا تلاش برای پایین آمدن از تختخواب را تحت نظر داشتند.این افراد بر اساس پیچیدگی رفتارهای‌شان در حین خواب با یک مقیاس سه نمره‌ای مورد ارزیابی قرار می‌گرفتند.در جلسه اول برای بررسی خصوصیات پایه‌ای خواب، 32 درصد این افراد چنین رفتارهایی را بروز می‌دادند، در حالی که هنگام خواب پس از دوره‌ای بی خوابی در درصد آنها این رفتارها دیده می‌شد.

خوابگردی

درمان خوابگردی

درمان خوابگردی شامل رعایت بهداشت خواب، داشتن یک برنامه منظم برای خوابیدن(اجتناب از کم خوابی) و اجتناب ازمصرف کافئین به خصوص هنگام عصر و شب است.

یکی از نگرانی‌های عمده در خوابگردی امکان آسیب ‌دیدن فرد است. اگر خوابگردی به صورت رفتارهای پیچیده‌ای مانند ترک‌کردن خانه یا انجام فعالیت‌هایی که ممکن است به فرد صدمه بزند، بروز ‌کند، فرد مبتلا حتما باید مورد ارزیابی و درمان قرار گیرد. درمان خوابگردی شامل رعایت بهداشت خواب، داشتن یک برنامه منظم برای خوابیدن(اجتناب از کم خوابی) و اجتناب ازمصرف کافئین به خصوص هنگام عصر و شب است.

در موارد شدید، دارو برای درمان تجویز می‌شود.

مراحل خواب

خوابگردی در واقع نوعی بیداری آمیخته با خواب است. خواب دارای دو مرحله است:

حرکات سریع چشم(REM) که اغلب رویاها در آن روی می‌دهد.

خواب غیر ‌REM

در خوابگری، امواج مغزی به صورت ترکیبی از بیداری و خواب غیر REM است.

علل خوابگردی

ایجاد حالتی از بیدارشدگی یا مختل شدن روند خواب نیز می‌تواند باعث خوابگردی شود. بنابراین افرادی که دچار قطع تنفس حین خواب(sleep apnea) می‌شوند، گاهی خوابگردی هم پیدا می‌کنند، چرا که قطع تنفس حین خواب ممکن است حالتی میان بیداری و خواب غیرREM ایجاد کند.

معمولا افرادی که دچار خوابگردی هستند، دارای سابقه خانوادگی این عارضه هستند، اما هنوز دقیقا روشن نیست که چرا برخی از افراد به آن مبتلا می‌‌شوند و برخی دیگر نه.

خوابگردی در کودکان بیش از بزرگسالان رخ می‌دهد و عاملی که زمینه‌ساز این شیوع بیشتر در کودکان است، شاید این حقیقت باشد که کودکان دارای مقدار بیشتری خواب با امواج آهسته-نوع عمیق خواب غیرREM – هستند که خوابگردی در آن شروع می‌شود

سردرد

سردرد دارای انواع مختلفی می باشد که شامل :

سردرد یک طرفه یا همی كرانيا كانتينوا

کلمه همی کرانیا کانتیننوا (Hemicrania) برگرفته از زبان یونانی است که معنای تحت اللفظی آن نصف جمجمه می باشد. پس همانطور از نامش پیداست این نوع سردرد نصف نیم کره سر را درگیر می کند. سردرد یک طرفه یک بیماری مزمنی است که در تعداد دفعات مکرر اتفاق می افتد. همی کرانیا کانتینوا معمولا با برخی اضطرابات روحی و بدنی همراه است. سردرد یک طرفه در تقریبا 12 درصد از اشخاص اتفاق می افتد

سردرد تنشی

سردرد تنشی چیست؟

سر درد تنشی ، شایع ترین نوع سردرد است. و بیماران اغلب از درد متوسط تا شدید بصورت دوطرفه در سر، گردن و پشت چشم ها شکایت می کنند. سر دردهای تنشی در اثر انقباض ماهیچه های ناحیه سر و گردن ایجاد می شوند. سر دردهای تنشی در مقایسه با میگرن، خفیف تر هستند اما میتوانند مدت بیشتری طول بکشند. ایبوبروفن و آسپیرین، تسکین دهنده های این نوع سردرد هستند

سردرد خوشه ای یا کلاستر

سردرد خوشه ای بیماری کمیاب و دردناک است. سردرد خوشه ای عبارتست از سردرد های مکرر در بازه زمانی محدود. اشخاصی که به سردرد خوشه ای مبتلا هستند معمولا بین روزی یک تا سه بار سردرد می گیرند. هر دوره یا خوشه سردرد معمولا یک تا سه هفته و نهایتا تا سه ماه طول میکشد. معمولا سردرد خوشه ای در فصل های مشخصی از سال مثل پاییز یا بهار اتفاق می افتد.

در کل سردرد خوشه ای می تواند حتی با سپری شدن یک یا دو ساعت از به خواب رفتن شخص، وی را از خواب بیدار کند. ممکن است سردرد های شب شدیدتر از سردرد های روز باشد، چراکه رابطه مشخصی بین سردرد و ساعت های بیولوژی توسط دانشمندان کشف شده است. سردرد های خوشه ای حتی می تواند شدید تر از میگرن باشد. ممکن است احیاناً سردرد خوشه ای به کلی از بین رفته و پس از چند ماه یا چند سال دوباره ظاهر شود.

 منبع : https://www.healthline.com/health/neurologist#procedures

Call Now Button