صرع در خواب
صرع در خواب
همواره درباره ارتباط بین بیماری صرع و تشنج و داروهای مربوط به این بیماری با اختلال خواب سوالاتی مطرح است. همچنین تاثیر اختلالات خواب بر افرادی که صرع دارند مورد بررسی قرار گرفته است. در صورتی که تشنج هایی که برای بیمار رخ می دهد به اختلال خواب بیمار مربوط باشند، معمولاً نکاتی در مورد خوابیدن برای بهبود کیفیت خواب و کنترل بهتر تشنج ها گفته می شود.
چه زمانی تشنج های مربوط به خواب رخ می دهد؟
تشنج های مرتبط به خواب می توانند در هر زمان از خوابیدن ( خواب شبانه و خواب نیمروزی ) رخ دهد. امکان بروز هر نوعی از تشنج ( شامل تشنج کانونی ) هنگام خواب وجود دارد. در تشنج های کانونی، فعالیت صرع تنها در بخشی از مغز شروع می شود.
در فیلم زیر دکتر یاراحمدی درباره باور غلط در مورد صرع صحبت می کند:
تاثیرات احتمالی صرع در خواب
خواب مراحل مختلفی دارد که از جمله این مراحل می توان به خواب با حرکات سریع چشم ها (REM ) و خواب بدون حرکات سریع چشم ( non-REM ) اشاره کرد. احتمال بروز حملات تشنج بطور کلی در خواب non-REM نسبت به بیداری و خواب REM بیشتر است.
اگر هنگام خوابیدن دچار حملات صرع می شوید، باید بدانید که این مشکل بر خواب تاثیر می گذارد. صرع در خواب باعث سبک تر شدن خواب و از خواب پریدن مکرر می شود. خواب با حرکات سریع چشم(REM) به شدت کاهش می یابد و حتی می تواند کاملاً قطع شود. تشنج ها هنگام بیداری هم می توانند باعث کاهش خواب با حرکات سریع چشم شوند. خواب REM در سیکل خوابیدن، 70 تا 90 دقیقه اتفاق می افتد. اینکه در خواب شبانه این مرحله از خواب چندین بار تجربه شود کاملاً طبیعی است.
اگر هنگام خوابیدن تشنج رخ دهد، میزان خواب عمیق بدون حرکات سریع چشمی یا non-REM هم کاهش می یابد.
جدا از کنترل کردن تشنج ها، اینکه فرد خواب REM به مقدار کافی داشته باشد اهمیت بالایی دارد. اگر تشنج ها کنترل شده نیستند سعی کنید جبران خواب را در یک تا دو روز آینده بعد از بروز حملات صرع داشته باشید.
تاثیرات احتمالی داروهای صرع بر خواب
اکثر مبتلایان به صرع از داروهای خاصی برای کنترل تشنج ها استفاده می کنند. داروهای صرع می توانند عوارض جانبی ناخواسته ای داشته باشند. این مشکلات شامل عوارض جانبی مرتبط با خوابیدن است. بعضی از داروها باعث منقطع شدن و اختلال در خواب می شوند. در حالی که برخی داروها به خواب رفتن را برای فرد دشوار می سازند.
دکتر علیرضا یار احمدی، متخصص مغز و اعصاب، دیسک و ستون فقرات، فوق تخصص صرع و دارای فلوشیپ اختلالات خواب از آمریکا می باشند.
راه های ارتباطی با دکتر یار احمدی:
شماره های تماس: 09127262653 / 88883718 / 09306487878
صفحه اینستاگرام
صرع همراه با اختلالات خواب
مبتلایان به بیماری صرع نسبت به افراد سالم به احتمال بیشتری دچار اختلال خواب می شوند. اختلالات خواب شامل آپنه خواب ، سندرم پای بی قرار، حمله خواب و هراس شبانه می باشد. اختلالات خواب می تواند بر تشنج ها تاثیر بگذارد زیرا منقطع شدن خواب یکی از عوامل عود کردن تشنج ها است. بنابراین اختلالات خواب مذکور می توانند باعث وخیم تر شدن بیماری صرع شوند.
در صورت وجود هرگونه احتمال مبنی بر مبتلا بودن به اختلال خواب، حتما به پزشک فوق تخصص اختلالات خواب مراجعه کنید. پزشک احتمالاً پیشنهاد می دهد که بیمار برای تست خواب شبانه اقدام کند . با مطالعه بر روی روند خوابیدن فرد می توان دقیقاً مشکل خواب را شناسایی کرد. لازم به ذکر است اگر بیمار مبتلا به صرع، به اختلالات خواب نظیر خُر خُر و قطع تنفس در خواب نیز مبتلا باشد اختلال خواب باعث تشدید حملات صرع و درمان این اختلال باعث کمک به کنترل تشنجها خواهد شد.
ارتباط بیماری صرع با خستگی
خستگی بیش از حد ، ضعف یا فرسودگی می تواند بعد روانی و فیزیکی داشته باشد . در صورتی که به بیماری صرع مبتلا هستید ، نسبت به افراد سالم احتمالاً احساس خستگی بیشتری می کنید که این مورد ممکن است به دلیل اختلال در خواب باشد. احساس خستگی می تواند به دلیل تشنج ها و داروهای صرع نیز باشد. افسرده بودن هم می تواند خستگی را تشدید کند.
نتیجه گیری
صرع و خوابیدن اثری متقابل دارند. به نحوی که بیماری صرع و داروهایی که به دلیل این بیماری مصرف می شوند بر خواب فرد تاثیر می گذارند . از طرف دیگر بی خوابی و اختلال در خواب بر تشدید بیماری و تعدد حملات صرع تاثیر می گذارد. بنابراین برای درمان و کنترل این بیماری بهتر است که به موضوع خواب و بهداشت خواب توجه ویژه ای شود. به بیان دیگر یک خواب با کیفیت می تواند به بهبود علائم بیماری صرع کمک کند.
منبع : https://www.epilepsy.org.uk/info/wellbeing/sleep