خواب جغدی یا خواب چکاوکی
خواب جغدی یا خواب چکاوکی
اختلال خواب سیرکادین، یکی از انواع اختلالات خواب می باشد. بدین ترتیب که فارغ از این که مقدار ساعات خواب فرد کافی است یا خیر، کیفیت خواب مناسب است یا خیر، زمان مناسب خواب رعایت نمی شود. به عنوان مثال، لازم است فرد در طول شبانه روز، هفت تا هشت ساعت خواب مفید داشته باشد، این مقدار زمان از نظر کمی رعایت می شود، اما زمان خواب، زمان نامناسبی است. بدین صورت که فردساعت سه صبح می خوابد و یازده صبح از خواب بیدار می شود. در چنین حالتی، فرد دیر می خوابد و دیر هم بیدار می شود. این افراد، خواب جغدی، یا اختلال تاخیری خواب ریتم سیرکادین دارند.
خواب جغدی چیست؟
خواب جغدی ، نوعی اختلال خواب محسوب می شود، و فرد ممکن است احساس کند چون خواب کافی دارد، نیازی به درمان نیست. اما اگر این اختلال در رده سنی نوجوانان و جوانان اتفاق بیفتد، به دلیل بروز اختلالات هورمونی و مغزی که در دراز مدت و در اثر نخوابیدن ایجاد می شود، قطعا نیاز به درمان خواهد بود.
علل خواب جغدی
از طرف دیگر، برخی افراد در رده سنی سالمندان، افرادی که از اختلالات مغزی رنج می برند، مبتلا به عقب ماندگی ذهنی هستند، اختلال خواب برخلاف مورد قبلی ظاهر می شود، یعنی فرد خیلی زود می خوابد و خیلی زود هم بیدار می شود. به طور مثال، ساعت هشت شب می خوابد، و ساعت دو بامداد بیدار می شود و دیگر نمی تواند بخوابد.
این اختلال به دلیل ایجاد عوارض اجتماعی و یا مغزی برای فرد، و بیدار شدن های نا به هنگام، مستلزم درمان خواهد بود.
این دو مورد اختلال، در تقسیم بندی اختلال خواب ریتم سیرکادین قرار می گیرند.
مطالب مرتبط با این مقاله :
اختلال ریتم خواب در مسافرت های هوایی طولانی (Jet Lag)