صرع
صرع
صرع یک اختلال سیستم عصبی مرکزی است که در آن فعالیت ناگهانی و خودمختارگروهی از سلول های عصبی در مغز آغاز شده و منجر به تشنج می گردد که طی آن رفتار، علائم و احساسات غیرطبیعی از جمله از دست رفتن هوشیاری رخ می دهد.معمولاً تشنج بر اساس چگونگی آغاز فعالیت های غیرطبیعی مغز، به دو نوع کانونی و منتشر طبقه بندی می شوند.حدود 1 نفر در هر 100 آمریکایی یکبار در طول زندگی تشنج را تجربه می کند. با این حال، تشنج به تنهایی به این معنی نیست که شما صرع دارید. معمولاً حداقل دو صرع غیر تحریک شده، برای تشخیص صرع لازم است.
علائم صرع
علائم بسته به نوع تشنج متفاوت است. در بیشتر موارد، مبتلایان به صرع در هر بار به نوع یکسانی از تشنج مبتلا می شوند، لذا علائم در هر دوره مشابه است.
صرع می تواند علائمی از این قبیل ایجاد کند:
- گیجی موقت یا ادامه دادن بی هدف کاری که فبل از تشنج در حال انجام بوده
- صحبت کردن نامفهوم و بریده بریده
- حرکات تند و پیچشی غیر قابل کنترل در دستها و پاها
- از دست دادن هوشیاری و بی خبری
- علائم روانی
علائم صرع مختلف است. برخی افراد مبتلا به صرع ،طی تشنج به مدت چند ثانیه خیره می مانند، یا احساسات خاصی را تجربه میکنند. در حالیکه برخی دیگر دچار حرکاتی در سر و گردن، دستها و پاها می گردند.
صرع تحریک شده یعنی صرعی که ثانویه به اختلالات الکترولیتی نظیر کاهش قند خون ، کلسیم خون یا سدیم و سایر میکرو المانها اتفاق بیفتد و یا ثانویه به ضربات مغزی، سکته و خونریزی و یا عفونتها حادث شود.
خطرات صرع
حتی تشنج های ملایم نیز نیازمند درمان هستند چون در طی فعالیت هایی مثل رانندگی و یا شنا می تواند خطرناک باشد. درمان که عموماً شامل دارو و گاهی جراحی است، می تواند تکرر یا شدت تشنجات را کاهش داده یا از بین ببرد. حتی گاهی صرع در کودکان با رشد و افزایش سن آنها از بین می رود.تظاهرات تشنج ها از آنجایی که صرع ناشی از فعالیت های غیر طبیعی سلول های مغزی است، تشنج می تواند بر تمام فرآیندهای هماهنگی مغز اثر بگذارد.
.
علل بروز صرع
در بیش از نیمی از موارد، صرع هیچ علت مشخصی ندارد که البته منظور این است که با امکانات فعلی تشخیصی علت آن مشخص نمیشود. در سایر موارد، تشنج به دنبال فاکتورهای مختلفی بروز می کند.
- اثرات ژنتیک
برخی از انواع صرع که با نوع تشنجی که فرد تجربه کرده است، طبقه بندی می شوند؛ موروثی هستند. در این موارد اثر ژنتیک محتمل است.
محققین برخی از انواع صرع را با ژن های مشخصی ارتباط داده اند. اگر چه تخمین زده شده است که حدود 500 ژن می تواند در این امر نقش داشته باشد. برای بیشتر افراد، ژن ها تنها بخشی از علل صرع هستند. ژن های مشخص می توانند شخص را نسبت به شرایط محیطی حساس تر کرده و آستانه ی تشنج را پایین می آورند.
- ترومای یا ضربه به سر.
ترومای سر که بخاطر تصادفات یا آسیب های تروماتیک رخ می دهند، می توانند منجر به صرع شوند. بروز تشنج ثانویه به تروما در روزهای اول پس از ضربه احتمال بیشتری دارد.
- بیماری های مغزی.
بیماری های مغزی از جمله تومورهای مغزی یا سکته که منجر به آسیب مغز می شوند نیز ممکن است منجر به صرع گردند.
- بیماری های عفونی.
بیماری های عفونی مثل مننژیت، ایدز و انسفالیت ویروسی می توانند منجر به صرع شوند.
- آسیب های مادرزادی.
پیش از تولد نوزادان به آسیب های مغزی حساس هستند که می تواند ناشی از چندین فاکتور باشد، از جمله: عفونت مادر، تغذیه نامناسب یا کمبودهای اکسیژن. این آسیب های مغزی منجر به صرع یا فلج مغزی می شود.
- اختلالات تکاملی. گاهی صرع می تواند با اختلالات تکاملی مثل اوتیسم و نوروفیبروماتوز ، توبروس اسکلروز و …مرتبط باشد.
فاکتورهای مشخصی می تواند خطر صرع را افزایش دهد.
- سن. شروع صرع در اوایل کودکی و پس از 60 سالگی در بالاترین حد است اما می تواند در هر سنی رخ دهد.
- تاریخچه خانوادگی. اگر تاریخچه خانوادگی صرع دارید، خطر ایجاد اختلالات صرع در شما افزایش می یابد.
- آسیب های سر. جراحت های سر مسئول برخی موارد صرع است. شما می توانید با بستن کمربند ایمنی در ماشین و یا پوشیدن کلاه ایمنی در هنگام دوچرخه سواری، اسکی کردن، سواری با موتور سیکلت و یا سایر فعالیت های پرخطر، خطر ابتلا به صرع را کاهش دهید.
- سکته و سایر بیماری های عروقی. سکته و یا سایر بیماری های عروقی می تواند منجر به آسیب های مغزی شود که صرع را تحریک می کند. شما می توانید اقداماتی را برای کاهش خطر این بیماری ها انجام دهید، از جمله: محدود کردن دریافت الکل، پرهیز از استعمال دخانیات، رعایت رژیم غذایی سالم، ورزش منظم.
- دمانس. دمانس می تواند خطر صرع را در افراد مسن تر افزایش دهد.
- عفونت های مغزی. عفونت هایی از جمله مننژیت که سبب التهاب در مغز یا نخاع می شوند، می توانند خطر را افزایش دهند.
- تشنج در کودکی. گاهی تب بالا در کودکی با صرع در ارتباط است. کودکانی که بخاطر تب بالا تشنج می کنند، عموماً دچار صرع نمی شوند، و خیلی از نگرانیهای والدین بی مورد است .اگرچه در تشنج های طولانی، حضور سایر بیماری های عصبی یا تکاملی یا تاریخچه خانوادگی صرع، خطر افزایش می یابد.
عوارض صرع
حملات تشنج در زمان های معینی می تواند منجر به شرایطی شود که برای شما و دیگران خطرناک است.
- افتادن. اگر در حین تشنج به زمین بیافتید، ممکن است سر شما آسیب ببیند یا دچار شکستگی استخوان شوید.
- خفگی. اگر صرع دارید، احتمال خفگی در هنگام شنا یا حمام رفتن 15 تا 19 برابر بیشتر از سایر افراد جامعه است چون احتمال تشنج در زیر آب بیشتر می شود.
- تصادفات. تشنجی که سبب از دست رفتن هوشیاری و یا کنترل شود، می تواند در هنگام رانندگی خطرساز باشد.
در بسیاری از کشورها بیماران برای گرفتن تصدیق رانندگی محدودیت هایی دارند که با توانایی کنترل تشنج مرتبط بوده و پیش از کسب اجازه برای رانندگی، حداقل زمانی را برای رهایی از تشنج تعیین می کنند که از چند ماه تا چند سال متغیر است.
- عوارض بارداری. تشنج در طی بارداری هم مادر و هم جنین را در معرض خطر قرار می دهد و مصرف برخی داروهای ضد صرع می تواند خطر نقایص جنینی را افزایش دهد. اگر مبتلا به صرع هستید و در نظر دارید که باردار شوید، با پزشک خود برای برنامه ریزی بارداری مشورت نمایید.
بیشتر زنان مبتلا به صرع می توانند باردار شوند و فرزند سالم داشته باشند. لازم است فرد در طول بارداری به دقت پایش شده و شاید لازم باشد داروها تغییر یابند. بسیار ضروری است که برای بارداری با برنامه پزشک پیش بروید.
- بیماری های روانی. مبتلایان به صرع به احتمال بیشتری دچار مشکلات روانشناختی می شوند، به ویژه افسردگی، اضطراب و در موارد شدید خود کشی هم دیده می شود. مشکلات می تواند در نتیجه سختی های مقابله با شرایط بیماری و نیز عوارض جانبی داروها باشد.
سایر عوارض تهدید کننده زندگی در صرع شایع نبوده اما می تواند رخ دهد، از جمله:
- شرایط صرعی. این شرایط زمانی رخ می دهد که زمان تشنج مداوم بیشتر از 5 دقیقه بطول بیانجامد و یا بدون اینکه در فواصل بین حملات، هوشیاری بطور کامل بازگردد فرد دچار حملات مکرر تشنج عود کننده شود. بیماران با شرایط صرعی در معرض خطر بیشتری برای آسیب دائمی مغز و مرگ قرار دارند.
- مرگ ناگهانی و بدون توجیه در صرع: Sudden unexplained death in epilepsy (SUDEP): افراد مبتلا به صرع در معرض خطر مرگ ناگهانی هستند، اگرچه احتمال وقوع این امر اندک است و علت آن مشخص نشده اما برخی تحقیقات نشان داده اند که می تواند بخاطر مشکلات تنفسی و قلبی باشد.
افراد با تشنجات منتشر مکرر تونیک – کلونیک یا افرادی که تشنجات آنها با دارو کنترل نشده است می توانند در معرض خطر بیشتری برای SUDEP باشند. به طور کلی، حدود 2 تا 18 درصد از مبتلایان به صرع بخاطر SUDEP جان خود را از دست می دهند.
سایرعلل صرع
در بیش از نیمی از موارد، صرع هیچ علت مشخصی ندارد که البته منظور این است که با امکانات فعلی تشخیصی علت آن مشخص نمیشود. در سایر موارد، تشنج به دنبال فاکتورهای مختلفی بروز می کند.
• اثرات ژنتیک
برخی از انواع صرع که با نوع تشنجی که فرد تجربه کرده است، طبقه بندی می شوند؛ موروثی هستند. در این موارد اثر ژنتیک محتمل است.
محققین برخی از انواع صرع را با ژن های مشخصی ارتباط داده اند. اگر چه تخمین زده شده است که حدود 500 ژن می تواند در این امر نقش داشته باشد. برای بیشتر افراد، ژن ها تنها بخشی از علل صرع هستند. ژن های مشخص می توانند شخص را نسبت به شرایط محیطی حساس تر کرده و آستانه ی تشنج را پایین می آورند.
• تروما یا ضربه به سر
ترومای سر که بخاطر تصادفات یا آسیب های تروماتیک رخ می دهند، می توانند منجر به صرع شوند. بروز تشنج ثانویه به تروما در روزهای اول پس از ضربه احتمال بیشتری دارد.
• بیماری های مغزی
بیماری های مغزی از جمله تومورهای مغزی یا سکته که منجر به آسیب مغز می شوند نیز ممکن است منجر به صرع گردند.
• بیماری های عفونی
بیماری های عفونی مثل مننژیت، ایدز و انسفالیت ویروسی می توانند منجر به صرع شوند.
• آسیب های مادرزادی
پیش از تولد نوزادان به آسیب های مغزی حساس هستند که می تواند ناشی از چندین فاکتور باشد، از جمله: عفونت مادر، تغذیه نامناسب یا کمبود اکسیژن حوالی زمان زایمان. این آسیب های مغزی منجر به صرع یا فلج مغزی می شود.
• اختلالات تکاملی. گاهی صرع می تواند با اختلالات تکاملی مثل اوتیسم و نوروفیبروماتوز ، توبروس اسکلروز و …مرتبط باشد.
درمان صرع
یکی از درمان های صرع در موارد صرع مقاوم به درمان که جزو درمان های غیر دارویی می باشد ، VNS یا تحریک عصب واگ است . در بسیاری از صرع های مقاوم بخصوص در سندرم های صرع مقاوم در کودکان و نوجوانان این روش جراحی مورد استفاده قرار می گیرد . این روش جراحی به کاهش تعداد و شدت حملات تشنج کمک می کند . به این صورت که دستگاه تحریک کننده را در زیر پوست در قسمت قفسه سینه بیمار قرار می دهند و از طریق سنسورهایی عصب دهم مغزی که عصب واگ نام دارد به صورت مکرر توسط این تحریک کننده تحریک می شود .طبق بررسی هایی ثابت شده است که این کار باعث شده است تحریک های خود به خودی که باعث بروز حملات تشنج می شود 50 درصد کاهش یابد . در صورتی که بیمار یابی به درستی صورت بگیرد و بیماران به درستی انتخاب شوند ، این روش جراحی می تواند در درمان صرع های مقاوم به درمان بخصوص در گروه کودکان مورد استفاده قرار بگیرد .
در این فیلم صحبت بیماری که به درمان صرع مقاوم بوده با مراجعه به دکتر یاراحمدی بهبود یافته است :
برای اطلاع از روش های درمان صرع روی ادامه مطلب کلیک کنید .
مطالب مرتبط با این مقاله :
صرع رولاندیک ( صرع خوش خیم کودکان )
توصیه هایی به بیماران مبتلا به صرع
منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم.
با تشکر، مدیریت سایت دکتر یار احمدی متخصص مغز و اعصاب
سلام
لطفا در صورت امکان در مورد صرع کمپلکسی پارشیال توضیح فرماید.
امین بیک محمدی( مصروع)
سلام خدمت دکتر بنده برادری دارم که از سن 16 سالگی دچاربیماری صرع شده الان هم 22سالشه ولی همچنان این بیماری گریبانشه بااینکه زیر نظر دکتر هست وداروهاش و مرتب استفاده میکنه قبلا سالی یکبار مصروع میشه ولی الان یه ساله که این حملات بیشتر شده.
ایا بیماری صرع درمان دارد؟؟برادرم الان7ساله که دچار این بیماریست ولی خوب نشده با اینکه داروهاش و مرتب استفاده میکنه.کاربامارپین.لوبل.والپرات سدیم.همه ی این داروهارو مصرف کرده ولی خوب نشده
بله اکثر موارد صرع درمان داره
سلام دکتر وقت بخیر من پسرم اللن چند ساله صرع داره خیلی دوا درمون کردیم فایده ای نداشته خیلی نگران آینده شم آیا قصی هست که کنترلش کنه؟
بله میشه کنترلش کرد باید اول مراجعه کنه تا نوع صرعش تشخیص داده بشه
سلام بنده ۲۹سالمه که براثر تشنج درزمان کودکی دست راست وپای راستم دچار اختلال شده.که پای راست لنگ ودست راست از ناحیه انگشتان درزمان باز وبسته کردن دچار اختلال میشه مخصوصا انگشت شصتم.که چن سال پیش به دکتر مراجعه کردم قرصی به نام فنی توئین کامپاند بهم داد تا میخوردم خوب بود ولی چون اون موقع کسی نبود دوباره منو برای درمان راهی تهران کنه نرفتم حالا این عارضه واقعا آزارم میده گفتم بپرسم ایا درمان ی هست که این عارضه کلا از بین بره ودیگه نیازی نباشه به قرص ویا
احتمال اینکه بدون دارو تشنج نکنند پایین است . بسیاری از بیماران با درمان دارویی حالشون بهتر می شود و افراد کمی هستند که بدون دارو می توانند به زندگی خود ادامه دهند .
سلام خدمت دکتر بنده برادری دارم که از سن 16 سالگی دچاربیماری صرع شده الان هم 22سالشه ولی همچنان این بیماری گریبانشه بااینکه زیر نظر دکتر هست وداروهاش و مرتب استفاده میکنه قبلا سالی یکبار مصروع میشه ولی الان یه ساله که این حملات بیشتر شده.
باید مراجعه حضوری به مطب داشته باشند تا نوار مغز گرفته شود شاید تشخیص درستی داده نشده و داروهای مناسبی نمی خورند
سلام آقای دکتر خواهش میکنم کمکم کنید دخترم ده سال ونیم دارد از ۸ماهگی تشنج کرد اوایل با دارو کنترل می شد اما دوسالی میشه که دیگه پیش هر دکتری بردم وهر دارویی رو امتحان کردن جواب نداده وهیچ فرقی نمیکنه هفته ای یک یا دوبار تشنج میکنه حتی درمدرسه حالش بد میشه از اول مهر تا آخرین روز مدرسه هروز کاذم شده گریه بیماری دخترم به اندازه کافی داغونم کرده رفتار وحرفای مسؤلین مدرسه هم به شدت رویم فشار میاره خیلی وقتا به خودکشی فکر میکنم خواهش میکنم کمکم کنید من در استان محروم سیستان وبلوچستان هستم وبه شما دسترسی ندارم از لحظه تشنج دخترم فیلم دارم اگه ممکنه راهی بگین براتون بفرستم کمکم کنید دارم دیونه میشم التماس تون میکنم اگه راهی هست کمکم کنید….
با شماره 09127262653 تماس بگیرند و درخواست مشاوره تلفنی برای روز جمعه آینده بگیرید.
سلام وقتتون بخیر
جناب دکتر
برادری ۳۰ ساله دارم که از دو ماهگی دچار صرع شد و تا هفت سالگی تحت نظر پزشکان بیمارستان مفید تهران بود
متاسفانه بخاطر نداشتن آگاهی از هفت سالگی درمان رو متوقف کردیم و دوباره از ۱۳ سالگی دچار حمله شد و تا الان تحت نظر متخصص هست و داروهای دپاکین و لاموتریژین و پریمیدون مصرف میکنه
چند ماه پیش بخاطر مشکلات دندون تحت بیهوشی با افزایش دوز دارو و رفع مشکل دندون قرار گرفت
حدود ده روز پیش دچار تشنج شد و بعد از دو روز حملات تشنج و تیک بهش دست داد و توهم و بیقراری و پرخاشگری رو شبانهروز داره
اسکن و ام آر آی انجام شده و از لحاظ نورولوژی سلامتش تایید شده بعد از اینکه توی سیسییو بستری شده و روانپزشک و روانشناس ویزیت کردند احتمال عفونت مغزی دادن
و گفتند که باید با کشیدن آب نخاع از این قضیه مطمئن بشن
با توجه به اینکه صورتش از حدود دو سال قبل جوشهای عفونی زیاد و بزرگ داره
سوالم از خدمت حضرتعالی اینه :
آیا بیماریش خطرناکه ؟
آیا بدون تهدید سلامتیش درمان امکانپذیر هست یا نه ؟
پیشنهادتون رو بفرمایید لطفا
اگر لازمه حضوری خدمتتون برسم
لطفا لطفا لطفا فوری جواب رو بهم بدید متشکرم
سلام آقای دکتر
گاهی مغزم ناراحت می شود و سطح هوشیاریم کاهش می یابد
آیا صرع دارم؟
متشکرم
سلام خسته نباشید سه سال پیش به خاطر شک عصبی دچار تشنج شدم و بعد از اون سالی ی بار این اتفاق افتاد آخرین بار که چند ماه پیش بود حمله بدی بهم دست داد بازم به خاطر مشاجره خانوادگی الان با این که دارو مصرف میکنم هر شب تشنج میکنم واقعا دارم خسته میشم البته حملات شدید نیستند اما پی در پی هستند
با سلام آقای دکتر من ۳۰ ساله هستم احتمال این رو میدهم که دچار صرع خفیف باشم چون بعضی اوقات به مدت چند ثانیه همه چیز رو فراموش میکنم و اصلا متوجه اطرافم نمی شوم و بعضی اوقات حس بویایی من نسبت به بوها تغییر میکنه و حساس تر میشه و با جستجویی که توی اینترنت کردم از نشانه های صرع جزئی بود لطف کنید راهنمایی کنید اگر صرع جزئی آیا درمان دارد و طول درمانش آن چقدر طول میکشد
سلام دوست عزیز، احتمالا این علائم نشان دهنده ی حمله ی صرع و تشنج می باشد. شما می توانید با شماره 88883718 یا 09127262653 تماس بگیرید و اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید. حتی اگر براتون مقدور نبود که حضوری تشریف بیارید می تونید بصورت تلفنی مشاوره بگیرید.
با سلام .
آقای دکتر یکی از اقوام بنده که در خانواده مادر بزرگ ، مادر و یکی از خواهران ایشان صرع دارند در آستانه ازدواج هستن و خود فرد بلحاظ فنوتیپ سالم است .
آزمایش ژنتیک ناحیه کد کننده در خود فرد (سالم) و خواهر مصروع نتیجه ای نداشته و علت مشخص نشده .
با تو جه با شرایط فوق احتمال ابتلا فرزند خانم سالم به صرع چقدر است؟
بسیار ممنون میشم از پاسخ شما.
احتمال ابتلا در فرزند این خانم بسیار پایین است. نگران نباشند
سلام
من حدود ۱۸ سالی هست مشکل دارم و داروی تگرتول مصرف می کنم. یه بار به دکتری رفتم که اون حالت بیماری من رو به نام “دژاوو” تشخیص داد. آیا درمان قطعی برای این حالت بیماری وجود داره؟
با عرض سلام. بله بیماری دژاوو درمان دارد. لطفا جهت تعیین وقت با شماره تلفن های کلینیک تماس بگیرید. 88883718
سلام اقای دکترخسته نباشیدمن از۱۶سالگی بیماری صرع دارم مدتی والپرات سدیم مصرف میکردم ولی الان چندساله روزی سه تادپاکین۵۰۰مصرف میکنم و۲۲سال دارم بااین وجودتشنج شدیدمیکنم گاهی هم تشنج کوچک میخاستم ببینم بیماری من معالجه میشه؟
اگه معالجه میشه چجوری چکارکنم؟علت بیماری من چی میتونه باشه؟
باید مراجعه حضوری داشته باشید تا ببینیم تشنج از چه نوعی است. ایا جوری هست که دپاکین موثر واقع شود یا خیر
سلام خدمت دکتر عزیز دخترم 13سال داره و3 سال هست که درگیر صرع خفیف شده الان تحت نظر پزشک هست و قرص تگرتول استفاده میکنه البته تا 2سال اتفاقی نیفتاد اما سال سوم چند بار به صورت خیره شدن به مدت چند ثانیه اتفاق افتاد متاسفانه ارتباط با دکتر معالج دخترم خیلی سخته لطف میکنین نظرتون رو در این مورد بفرمایین با کمال تشکر
احتمالا صرع پنهان دارند و این دارو براشون مناسب نیست و می تونه بیماری رو بدتر کنه. بهتر است مراجعه صورت گیرد
سلام آقای دکتر وقتتون بخیر…خواهر من اولین بار از ۱۷ سالگی تشنج کرد و تا امسال تقریبا فقط سالی یکبار تشنج میکرد اما امسال حدودا تو عرض ۲ماه ۲ بار تشنج کرده مانیتورینگ هم شده دکتر علت خاصی نگفته فقط گفته که علت اینه از استرس و عصبی شدن ایجاد میشه و الان روزی ۲تا لوبل ۱۰۰۰ میخوره خواستم بدونم امیدی به درمان قطعی هست؟خیلی نگرانیم
میتونین بیارینشون ببینمش حضوری