اصول بهداشت خواب

اصول بهداشت خواب

در یکی از سوالاتی که بیماران از دکتر یاراحمدی پرسیده شده اینست که کم خوابی دارند به طوری که در طول شب تا صبح چندین بار از خواب بیدار می شوند و مشخص نیست مشکل چیست ؟ یکی از شایع ترین علت اینکه فرد نمی تواند خواب خود را حفظ کند و مدام از خواب بیدار می شود ، وقفه های تنفسی حین خواب می باشد . در این صورت عضلات خلف زبان و عضلات دیواره فوقانی تنفسی در خواب بخصوص هنگامی که فرد در وضعیت طاق باز می خوابد ، تن خود را از دست می دهند و به اصطلاح شل می شود و ممکن است از خلف به خاطر وزن فرد مسیر هوایی را مسدود کنند و باعث می شوند اکسیزن کافی به مغز نرسد . در نتیجه این تنگی مجاری تنفسی ،اکسیژن رسانی به مغز مختل می شود و مغز به محض اینکه درصد اشباح اکسیژن شریانی از حدی پایین تر می شود پیام بیدار شدن به فرد می دهد و مغز را بیدار می کند .

اصول-بهداشت-خواب

اصول-بهداشت-خواب

ممکن است این بیدار شدن به حدی کوتاه باشد و انقدر نباشد که فرد بیدار شدن را به یا بیاورد . ممکن است در طول خواب در هنگام شب بیش از صد بار این اتفاق برای فرد پیش آید و خواب فرد دائما با این وقفه های تنفسی و بیدار شدن منقطع شود در نتیجه این حالت سیکلینگ و مرحله به مرحله به خواب رفتن اتفاق نیافتد و این فرد نتواند مدت زمانی را در خواب به سر ببرد و به محض اینکه می خواهد به خواب عمیق واردشود به دلیل نقض اکسیژن رسانی ناشی از مسدود شدن مجاری فوقانی تنفسی فرد بیدار می شود . ولی این بیدار شدن ها همانطور که اشاره شد به گونه ای می باشد که فرد آنها رابه یاد نمی آورد . به همین دلیل فرد بیان می کند که خوابی نبوده که خستگی برطرف شود یا به اصطلاح رفرشینال نبوده و علی رغم اینکه چند ساعت خواب بوده و سایرین هم این موضوع را بیان می کنند ولی فرد اظهار می کند که تا صبح بیدار بوده یا خوابی نبوده که باعث برطرف شدن خستگی و آرام شدن بدن برای آمادگی برای روز کاری باشد . این موضوع درست می باشد بخصوص افرادی که خروپف می کنند این افراد دارای مجاری تنفسی تنگ یا مسدود هستند که دچار وقفه تنفسی یا آپنه خواب هستند .در این صورت باید به پزشک فوق تخصص خواب مراجعه کنند تا تست خواب به صورت شبانگاهی انجام شود تا دقیق تشخیص داده شده و به درستی درمان شود .

رعایت اصول بهداشت خواب در تمامی افرادی که  به نوعی اختلال خواب دارند، اکیدا توصیه میگردد. یکی از این اصول ،شرایط مناسب اتاق خواب می باشد . خنک بودن اتاق خواب حتی در زمستان از جمله مواردی می باشد که باید به آن توجه داشت که بهترین دما ، 60 تا 80 درجه فارنهایت (پایین تر از 20 درجه) می باشد . اتاق خواب باید تاریک باشد مثلااز جمله مواردی که باعث روشن شدن اتاق می شود ،تابیدن نور، از بیرون به اتاق می باشد که باعث ترغیب شخص به بیداری شده و مانع از خواب راحت می شود.

  1. کمبود میکروالمنت هایی در خون مانند مس ، کلسیم ، آهن و روی می توانند عامل بی خوابی شوند . افرادی که مشکل خواب دارند بهتر است از ساپلمنت غذایی مانند مولتی ویتامین و بخصوص کسانی که به بیقراری در خواب مبتلا هستند مکملهای آهن استفاده کنند.

توصیه هایی برای داشتن خواب راحت

  1. رعایت اصول بهداشت خواب در تمامی افرادی که اختلال خواب را دارند.

کی از این اصول شرایط مناسب اتاق خواب می باشد . خنک بودن دمای اتاق خواب حتی در زمستان از جمله مواردی می باشد که باید به آن توجه داشت که بهترین دما ، 60 تا 80 درجه فارنهایت (پایین تر از 20 درجه) می باشد . اتاق خواب باید تاریک باشد مثلا مواردی که باعث روشن شدن اتاق می شود از جمله تابیدن نور از بیرون،به اتاق می باشد که باعث ترغیب شخص به بیداری شده و مانع خواب راحت می شود.

    2. کمبود میکروالمنت هایی در خون مانند مس ، کلسیم ، آهن و روی می توانند عامل بی خوابی شوند . افرادی که مشکل خواب دارند بهتر است از ساپلمنت غذایی مانند مولتی ویتامین استفاده کنند. در این بین کمبود آهن خون که با ازمون فرریتین سرم تشخیص داده میشود میتواند اختصاصا باعث بروز سندرم پای بی قرار شود

مطالب مرتبط با این مقاله :

بی خوابی به علت عدم رعایت اصول بهداشت خواب 

درمان اختلال خواب 

انواع اختلال خواب 

نظرات بسته شده است.

Call Now Button