بی خوابی به دلیل اختلالات روانی
بی خوابی به دلیل اختلالات روانی
خواب و سلامت روان ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. بی خوابی می تواند بر روی وضعیت سلامت روانی شما تأثیر چشمگیری بگذارد. همچنین افرادی با مشکلاتی در سلامت روانی بیش از سایرین مستعد بی خوابی و اختلالات خواب می باشند.
در کشور ایالات متحده آمریکا اختلالات روانی بر روی کیفیت خواب 50 تا 80 درصد از بیماران مبتلا به بیماری های روانی تأثیر منفی می گذارد. بی خوابی و اختلالات خواب در بیمارانی که با استرس و اضطراب، افسردگی، اختلال دو قطبی، عدم تمرکز و بیش فعالی دست و پنجه نرم می کنند، بسیار رایج می باشد.
علاوه بر این در اولین مراجعاتی که به پزشک متخصص برای تشخیص اختلالات روانی انجام می گیرد، بی خوابی به عنوان یکی از علائم بیماری مد نظر قرار داده می شود. اما تحقیقاتی که بر روی کودکان و بزرگسالان انجام گرفته است، نشان می دهد که بی خوابی می تواند به طور مستقیم بر روی پیشرفت اختلالات روانی تأثیر گذار باشد. درمان اختلالات خواب ممکن است تا حد زیادی به بهبود مشکلات روانی کمک نماید.
دکتر علیرضا یار احمدی، متخصص مغز و اعصاب، دیسک و ستون فقرات، فوق تخصص صرع و دارای فلوشیپ اختلالات خواب از آمریکا می باشند.
راه های ارتباطی با دکتر یار احمدی:
شماره های تماس: 09127262653 / 88883718 / 09306487878
صفحه اینستاگرام
ارتباط مغزی بین خواب و سلامت روانی تا کنون به طور دقیق کشف نشده است. بر طبق مطالعات عصبی و آزمایش های نوروشیمیایی که تا کنون انجام پذیرفته است، کیفیت بالای خواب شب می تواند به تقویت ذهن و احساسات واقعی انسان کمک نماید. در ذیل به برخی از حقایق مربوط به رابطه میان اختلالات روانی و بی خوابی اشاره می نماییم:
• اختلالات خواب در افرادی که از اختلالات روانی رنج می برند، شایع تر از سایر افراد می باشد.
• اختلالات خواب می توانند ریسک پیشرفت بیماری های روانی وسایر اختلالات را افزایش دهند.
• درمان اختلالات خواب می تواند به بهبود بیماری های روانی کمک شایانی نماید.
چگونه اختلالات خواب می توانند سلامت روانی را تحت تأثیر قرار دهند؟
فاز خواب هر فرد سالم هر نود دقیقه یکبار طبق یک دسته بندی مشخص تغییر می کند. هر چند که طول مدت این زمان بسته به پروسه خواب هر کس متفاوت می باشد.
در یک خواب خوب و مفید، فرآیند خواب به چهار مرحله تقسیم می شود که به مرور عمق خواب بیش تر، فشارخون پایین تر، ماهیچه ها ریلکس تر، ضربان قلب و تنفس آهسته تر می گردد. در عمیق ترین مرحله از یک خواب خوب و مفید، تغییرات فیزیولوژیکی در بدن ایجاد می گردد که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می نماید.
نوع دیگری از خواب با حرکت سریع چشم ها (REM:repid eye movement)، زمانی است که فرد خواب می بیند. فشار خون، دمای بدن، ضربان قلب و تنفس وی نسبت به زمانیکه هوشیار است افزایش می یابد. تحقیقات نشان می دهند که این فاز از خواب یادگیری، حافظه و کنترل احساسات را افزایش می دهد. هر چند که دانشمندان هنوز هم در حال اکتشافات جدید در خصوص این دو موضوع هستند، اما به نتایجی مبنی بر تأثیر اختلالات خواب بر سطح انتقال سلول های عصبی و هورمون های استرس دست پیدا نموده اند. همچنین این یافته ها نشان می دهند که بی خوابی می تواند سبب تخریب مغز، اختلال در تفکر و کنترل احساسات شود.
درمان بی خوابی به دلیل اختلالات روانی
برای بهبود بی خوابی و سلامت روانی خود، سبک زندگیتان را تغییر دهید. خوشبختانه درمان هایی که برای اختلالات رایج خواب و بی خوابی تجویز می گردند، برای تمامی بیماران حتی برای افرادی که از اختلالات روانی رنج می برند یکسان می باشند. پایه و اساس درمان اختلالات خواب معمولاً تغییر سبک زندگی، تغییر استراتژی رفتار، درمان اختلالات روانی و تجویز دارو در صورت لزوم می باشد. در ذیل به برخی از اقداماتی که می توانند موجب بهبود بی خوابی شما شوند، اشاره می نماییم:
• تغییر سبک زندگی
برخی از مردم مصرف کافئین را به عنوان عاملی برای بی خوابی های شبانشان قلمداد می نمایند. این در حالی است که مصرف الکل و نیکوتین نیز می تواند به همان اندازه بر روی کیفیت خواب تأثیر منفی ایجاد نماید. قطع مصرف این مواد بهترین راه برای تغییر سبک زندگی و افزایش کیفیت خواب شبانه می باشد. اما محدود کردن و عدم مصرف این مواد پیش از زمان خواب نیز می تواند کمک کننده باشد.
• فعالیت های بدنی
تمرینات ایروبیک می توانند به سریع تر خوابیدن، افزایش عمق خواب و کاهش میزان تعدد بیدار شدن شما در طول خواب کمک نمایند.
• بهداشت خواب
بسیاری از متخصصین مغز و اعصاب بر این باورند که مردم می توانند در مورد بی خوابی و چگونگی خواب بهتر آموزش ببینند. برخی از توصیه های مربوط به اختلالات خواب شامل: برنامه ریزی برای زمان خوابیدن و بیدار شدن، استفاده از اتاق خواب تنها برای خوابیدن و همبستر شدن، تاریک کردن اتاق خواب هنگام خوابیدن و خالی کردن آن از هر نوع وسیله ای که موجب حواس پرتی شما می شود همچون کامپیوتر
• تکنیک های ریلکسیشن و تمدد اعصاب
مدیتیشن و تمرینات تنفسی عمیق می توانند به کاهش استرس و اضطراب شما کمک نمایند.
• رفتار درمانی شناختی
برخی از افرادی که دچار بی خوابی هستند، به خود تلقین می نمایند که نمی توانند کیفیت خواب خود را افزایش دهند. این درمان به آنها کمک می کند که اعتماد به نفس خود را در این زمینه بازیابند.