مالتیپل اسکلروزیس
Contents
مالتیپل اسکلروزیس
مالتیپل اسکلروزیس که با عنوان MS نیز شناخته می شود، بیماری التهابی است که مغز و نخاع را درگیر می کند و منجر به بروز مشکلاتی از قبیل تاری دید، ضعف و یا عدم تعادل در هنگام راه رفتن می شود. علائمی نظیر عدم تمرکز و حواس پرتی، سفت شدگی عضلات و یا مشکلات ادراری در افراد مبتلا به MS دیده می شود.
این بیماری عمدتا در سنین بیست تا سی سالگی اتفاق می افتد و احتمال بروز آن در زنان دو برابر مردان می باشد.
درمان مالتیپل اسکلروزیس، علائم این بیماری را تسکین می دهد و روند پیشرفت را به تاخیر می اندازد.
علائم مالتیپل اسکلروزیس
علائم این بیماری در هر فرد متفاوت است و می تواند بر هر قسمتی از بدن تاثیر بگذارد. اما برخی از شایع ترین علائم عبارتند از:
- خستگی مفرط
- مشکلات راه رفتن و یا عدم تعادل
- تاری دید
- اسپاسم و گرفتگی عضلات
- مشکلات مربوط به کنترل مثانه و بی اختیاری ادرار
بسته به نوع و درجه بیماری، شدت علائم در افراد، متفاوت خواهد بود.
علت بروز مالتیپل اسکلروزیس
MS یک بیماری اتوایمیون است و زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی اشتباها به بخش های سالم بدن از جمله، سیستم اعصاب مرکزی حمله می کند. در این بیماری، سیستم ایمنی به بخش های احاطه کننده و محافظ اعصاب که اصطلاحا میلین نام دارد، حمله می کند. آسیب و التهاب میلین منجر به ایجاد اختلال در پیام رسانی اعصاب و در نهایت ظاهر شدن علائم بیماری MS می شود.
علت اصلی حمله سیستم اعصاب مرکزی به میلین هنوز کامل مشخص نشده است. اما، ژنتیک و انتقال ژن های معیوب از والدین به فرزندان می تواند یکی از علل تحریک این وضعیت باشد. کمبود ویتامین D، سیگار و یا عفونت ها از جمله عوامل تاثیر گذار بر این آسیب و التهاب هستند.
درمان مالتیپل اسکلروزیس
درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، اما برخی از شیوه های درمانی به تسکین علائم بیماری کمک می کنند. از جمله:
- درمان و کنترل عود بیماری با تجویز داروهای استروئیدی
- درمان مخصوص برای علائم بیماری
مراقبت های فردی بخش بسیار مهمی در این بیماری محسوب می شود. افراد مبتلا به MS، بایستی:
- مراقب سلامتی و یا رژیم غذایی خود باشند. افرادی که این موارد را رعایت می کنند، زندگی شان کیفیت بهتری دارد و بیشتر فعال خواهند بود.
- ورزش و فعالیت را حتما داشته باشند. با انجام این کار، میزان خستگی فرد کاهش می یابد، تحرک بیشتر می شود و عملکرد مثانه و روده نیز بهبود پیدا می کند.
- سیگار را کنار بگذارند.
MS و بارداری
خوش بختانه این بیماری تاثیری بر باروری زنان نمی گذارد. تنها ممکن است برخی از داروهایی که برای درمان بیماری تجویز می شوند، بر باروری زن و یا مرد تاثیر بگذارند.
زنان مبتلا به MS، بارداری طبیعی، کودکانی سالم و دوران شیردهی خوبی را خواهند داشت. احتمال عود بیماری در بارداری کم است، اما احتمال عود در ماه های بعد از زایمان وجود دارد. مصرف داروها در دوران بارداری ادامه پیدا می کنند، مگر اینکه بنا به صلاحدید پزشک قطع شوند.
Source: https://www.nhs.uk
برخی از خدمات دکتر یاراحمدی فوق تخصص مغز و اعصاب :
با تشکر، مدیریت سایت دکتر یار احمدی متخصص مغز و اعصاب