مشکل خواب در سالمندان

مشکل خواب در سالمندان

الگوی خواب و ساختمان خواب در سالمندی تغییر می کند. افرادی که وارد دهه ششم و هفتم عمر خود می شوند معمولاً درصدی از خواب سطحی آن ها افزایش می یابد و خواب عمقی یا مرحله سوم خواب ( خوابی که به انسان آرامش دست می دهد و بعد از بیدار شدن شدن احساس می کند که ریفرش شده است ) کاهش می یابد. علاوه بر این تعداد بیدار شدن بین خواب در این افراد افزایش می یابد. این مورد دقت بیشتری را در اصول خواب نیازمند است. مواردی که باعث می شوند که خواب آن ها باعث مشکل بیشتر شود باید تحت کنترل در اید.

در افراد جوان تعداد بیدار شدن ها یک تا دو بار در طول شب طبیعی است ولی بیشتر از آن غیر طبیعی است. ولی در سالمندان این تعداد بیشتر است . علاوه بر این در سالمندان به خواب رفتن دوباره همراه با مشکل است. معمولاً توصیه می شود که شب ها در صورت بیدار شدن از تخت پایین نیایند و راه نروند و چیزی ننوشند. این موارد همگی مخل خواب است و برگشت به خواب را مشکل ساز تر می کنند.

مشکل خواب در سالمندان

مشکل خواب در سالمندان

مورد دیگر این است که به بیماران توصیه می شود که به مصرف منظم داروهای خود توجه کنند. معمولاً این افراد داروهای فشار خون مصرف می کنند که این داروها می تواند در روند خواب اختلال ایجاد کند. فرد هم نمی تواند این داروها را قطع کند. بنابراین پیشنهاد می شود که به پزشک متخصص قلب، فشار خون و اورولوژ خود مراجعه داشته باشند و با هماهنگی پزشک این داروها در هنگام ساعات پایانی شب مصرف نشوند. در صبح، ظهر یا حتی عصر بهتر است که این داروها مصرف شوند. بهتر است که این دارو درست قبل از ساعات خواب مصرف نشود.

نکته دیگر این است که سالمندان معمولاً چرت های بین روزی دارند. همین مورد باعث می شود که خواب شب یک تا دو ساعت به تعویق بیفتد. برای مثال اگر فرد ساعت 11 به خواب می رفت، شاید نتواند تا ساعت یک شب به خواب برود.
گاهی اوقات به دلیل مشکلات کلیوی، مشکلات فشار خون، مشکل پروستات در آقایان، به دلیل تغلیظ ادرار این افراد نیاز دارند که برای استفاده از دستشویی چندین بار از خواب بیدار شوند.

دردهای اسکلتی عضلانی در سالمندان و مخصوصاً زنان سالمند به دلیل افزایش وزن بسیار شایع است. آرتروز، ساییدگی استخوان ها، در گردن، زانودرد، کمر درد و خواب رفتن دست و پا باعث می شود که سالمندان چندین بار از خواب بیدار شوند و نگذارد که بخوابند. جا به جا شدن از این پهلو به پهلوی دیگر هم می تواند باعث ایجاد درد های استخوانی و در نتیجه بیدار شدن افراد شود.

نکته دیگر این است که بسیاری از افراد به دلیل جا به جا شدن محل خواب دچار اختلال خواب می شوند. رختخواب مناسب و تشک و متکای نا مناسب، محیط گرم یا سرد می تواند باعث اختلال خواب شوند. همچنین توصیه می شود که روی زمین نخوابند و روی تخت بخوابند. از تشک های سفت استفاده شود به طوری که کمر در تشک فرو نرود. همین طور از بالشت هایی که گردن را پر می کند و افرادی که آرتروز گردن دارند راحتی بیشتری داشته باشند استفاده شود.

اصول بهداشت خواب

باز هم توصیه می شود که اصول بهداشت رعایت شوند. اصول بهداشت خواب حدوداً بیست تا سی مورد است.

– خودداری از خواب های نیمروزی

– از خوردن کافئین در ساعت های عصر خودداری شود. چای و قهوه در ساعات اخر شب به هیچ وجه توصیه نمی شود.

– پرهیز از ورزش و پیاده روی در ساعت های نزدیک به خواب هم اهمیت زیادی دارد. بسیاری از سالمندان قبل از خواب قصد دارند که پیاده روی کنند ولی باید بدانند که فعالیت ورزشی چهار یا پنج ساعت قبل از خواب می تواند به دلیل ترشح برخی هورمون ها باعث هوشیاری بیشتر فرد شود.

– از دوش گرفتن قبل از ساعت خواب پرهیز شود.

– ساعات قبل از خواب از تماشا کردن تلویزیون، مشاهده موبایل و لب تاپ جداً پرهیز شود. نورهایی که از این وسایل به چشم می خورد باعث می شود که ترشح هورمون خواب در بدن قطع شود و به مغز پیام برود که در حال حاضر نیمروز است. بنابراین سیکل خواب فرد دچار تغییر می شود.

دکتر علیرضا یار احمدی، متخصص مغز و اعصاب، دیسک و ستون فقرات، فوق تخصص صرع و دارای فلوشیپ اختلالات خواب از آمریکا می باشند.
راه های ارتباطی با دکتر یار احمدی:

شماره های تماس: 09127262653 / 88883718 / 09306487878
صفحه اینستاگرام

نقش تغذیه در خواب

آیا شیر و عسل می تواند باعث بهبود خواب شود؟ معمولاً پیشنهاد می شود که از مصرف غذاهای سنگین پرهیز شود. به دلیل اینکه سالمندان شام خود را زود میل می کنند زمانی که به خواب می رود، افت قند خون باعث بروز کابوس می شود. بسیاری از بیمارانی که به دیابت مبتلا هستند و شام خود را زود می خورند معمولاً نزدیک صبح کابوس های ناخوشایندی می بینند که باعث بیدار شدن شان می شوند و یا وقتی بیدار می شوند احساس بسیار بدی دارند. بنابراین زمانی که می خواهند بخوابند پیشنهاد می شود که یک لیوان شیر ولرم، دوغ یا ماست همراه شام شان مصرف کنند.

پاسخ

چهار × سه =

Call Now Button